Město Rumburk
Návrh usnesení
16. Zastupitelstva města
konaného dne 26.9.2024

Zásady poskytování neinvestičních účelových dotací z rozpočtu města Rumburk na podporu sportu a volnočasových aktivit a dotační programy včetně tiskopisů pro rok 2025

I. Zastupitelstvo města schvaluje:
1.

Zásady poskytování neinvestičních účelových dotací z rozpočtu města Rumburk na podporu sportu a volnočasových aktivit v předloženém znění.

2.

Dotační program na podporu výkonnostního sportu a zájmové sportovní činnosti v roce 2025 včetně příloh a tiskopisů.

3.

Dotační program na podporu volnočasových aktivit kulturního, společenského, vzdělávacího či tělovýchovného charakteru v roce 2025 včetně příloh a tiskopisů.




Růžička Ladislav, Ing.
2. místostarosta
Předkladatel:Ing. Ladislav Růžička
Zpracovatel:Ing. Jiřina Tillnerová, odbor školství, kultury a tělovýchovy
Vyjádření:
Na vědomí:
Předpokládaná doba trvání:00:15
Text důvodové zprávy:

Hlavním důvodem finanční podpory sportovních a volnočasových aktivit je prevence vzniku rizikového chování či sociálně patologických jevů u obyvatel města zejména dětí a mládeže. 

V souladu s programovým prohlášením rady města byla v roce 2023 provedena revize dotačního programu společného jak pro sport tak pro volnočasové aktivity a následně byly pro rok 2024 zpracovány a schváleny nové Zásady poskytování neinvestičních účelových dotací z rozpočtu města na podporu sportu a volnočasových aktivit a samostatné dotační programy zvlášť pro výkonnostní sport a zájmové sportovní činnosti a zvlášť pro volnočasové aktivity kulturního, společenského, vzdělávacího či tělovýchovného charakteru. 

V průběhu roku 2024 došlo správcem dotačních programů Odborem školství, kultury a tělovýchovy ke sledování a vyhodnocování procesu poskytování dotací dle nových pravidel a současně byly shromažďovány relevantní podněty a oprávněné připomínky zástupců způsobilých žadatelů - sportovních klubů a volnočasových spolků. Veškeré poznatky byly následně využity při tvorbě zásad a dotačních programů pro rok 2025.

Pro rok 2025 byly připraveny zásady a jednotlivé dotační programy, které znovu kladou důraz především na prokazatelnost počtu a aktivity členů spolků (v oblasti sportu a školských organizací prioritně dětí a mládeže) a určení konkrétních měřitelných kritérií pro výpočet a optimální rozdělení dotací na činnost a akce mezi jednotlivé žadatele.

Objem uvolněných finančních prostředků na podporu celoroční činnosti a jednorázových akcí se pro rok 2025 nemění, odborným garantem jejich alokace mezi žadatele dle schválených kritérií zůstává Komise pro sport a volnočasové aktivity ve spolupráci s odborem školství, kultury a tělovýchovy.

Zásady a programy pro rok 2025 doznaly změn zejména pokud jde o jejich uvedení do souladu s legislativou (navýšení částek o nichž rozhodují konkrétní orgány města), zjednodušení ve smyslu vypuštění několika nadbytečných tiskopisů (potvrzení o trestní bezúhonnosti statutárních zástupců, informace o vícezdrojovém financování, prohlášení o tom, zda bude žadatel žádat o poskytnutí jiných finančních prostředků z rozpočtu poskytovatele), zapracování poznatků a podnětů správce dotačních programů, členů Komise pro sport a volnočasové aktivity a zástupců žadatelů a příjemců dotací (sjednocení a zpřesnění terminologie, změna položek v rozpočtu nákladů a příjmů, rozšíření uznatelných nákladů o náklady na odměny trenérům sportovně tělovýchovných aktivit u volnočasu a náklady na kursy a školení trenérů ve sportu i sportovně tělovýchovných aktivit ve volnočasu). Součástí dotačních programů nadále zůstávají tiskopisy žádostí včetně příloh, tiskopisy pro vyúčtování a vzorové veřejnoprávní smlouvy. 

Komise pro sport a volnočasové aktivity návrh zásad a dotačních programů pro rok 2025 projednala dne 24.06.2024, a to bez připomínek.

Rada města tento materiál projednala na svém jednání dne 28.08.2024 a doporučuje ho ke schválení v zastupitelstvu města.

Bližší informace k předkládanému materiálu podá vedoucí odboru školství, kultury a tělovýchovy Bc. Iva Štefáčková, tel. 412 356 320, a Ing. Martin Nedvídek, radní a zastupitel města, který se na tvorbě materiálu spolupodílel. 

 

 

Materiál obsahuje:
Materiál projednán:
Přizváni: